TIPOS EXTRALIGA: Slovan podľahol Michalovciam, prehra Spišiakov

28.01.2024 Celý región

Bratislava 27. januára (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava prehrali v nedeľnom domácom zápase 40. kola Tipos extraligy s Duklou Michalovce 1:2. Zverenci Petra Oremusa nestačili na tohto súpera ani po štvrtý raz v sezóne, o triumfe hostí rozhodol v 54. minúte Filip Vašaš.

40. kolo TEL:

HC Slovan Bratislava - HK Dukla Ingema Michalovce 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)
Góly: 42. Poirier (Sersen, Pecararo) - 8. Newton (Daugavinš), 54. Vašaš (Daugavinš). Rozhodovali: Stano, J. Konc ml. – D. Konc ml., Frimmel, vylúčení: 3:4, presilovky a oslabenia: 0:0, 4434 divákov.

Slovan: Godla - Holway, Korenčík, Kubka, Golian, Sersen, Beňo, Maier – Pecararo, Poirier, Ranford – Žitný, Šille, Takáč – Török, Preisinger, Lukošik – Fominykh, Petráš, Dudáš – Masnica
Michalovce: Škorvánek - Macejko, Bodák, Michalčin, Bindulis, Drgoň, Jasečko – Daugavinš, Newton, Santos – Buc, Heard, Valach – Paločko, Suja, Puliš – Kabáč, Solenský, Vašaš


Hokejisti HK Spišská Nová Ves prehrali v Tipos extralige štvrtý zápas za sebou. Líder tabuľky podľahol v nedeľnom dueli 40. kola na svojom ľade predposlednému HC MIKRON Nové Zámky 3:4.

Nové Zámky po dvoch predchádzajúcich prehrách vstúpili do zápasu aktívne a Kanaďan Marc-Olivier Roy otvoril skóre v 8. minúte. Už o 62 sekúnd neskôr síce jeho krajan Kale Kerbashian vyrovnal, no hostia potom zaznamenali tri góly za sebou a rozhodli o svojom víťazstve. V tretej tretine sa Spišiaci snažili zápas zdramatizovať, no už iba skorigovali prehru gólmi Juraja Majdana a Branislava Rapáča, ktorý na 3:4 znížil 27 sekúnd pred sirénou.

HK Spišská Nová Ves - HC MIKRON Nové Zámky 3:4 (1:2, 0:2, 2:0)
Góly: 9. Kerbashian (Majdan, Merežko), 45. Majdan (Rapáč, Kerbashian), 60. Rapáč (Merežko, Kerbashian) – 8. Roy (Johnson, Hatala), 12. Michnáč (Mamčics, Prokeš), 26. Ligas (Kováč, Fafrák), 31. Stupka (Prokeš, Mamčics). Rozhodovali: Štefik, Žák - Jurčiak, Valo, vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, 2548 divákov.

Spišská Nová Ves: Surák – Groch, Merežko, Žiak, Ališauskas, Romaňák, Valach – Archambault, Nellis, Bakoš – Majdan, Kerbashian, Vandas – Hamráček, Bortňák, Rapáč – Danielčák, Vrábeľ, Drábek
Nové Zámky: Kantor – Lee, Hatala, Mamčics, Ligas, Kozák, Novajovský – Johnson, Roy, Loggins – Mikúš, Prokeš, Michnáč – Stupka, Ondrušek, Števuliak – Fafrák, Barto, Kováč

Košice zdolali Humenné, Štrba: Domáci si zatrénovali v suchom tričku

Košice 28. januára (TASR) - Tréner hokejistov HC 19 Humenné Martin Štrba sa po prehre na ľade Košíc 1:3 hanbil za výkon svojho tímu. Zároveň vyjadril nádej, že jeho zverenci už podobný dojem v ďalších zápasoch nezanechajú, keďže v boji o záchranu potrebujú bodovať. Rozdielne pocity prežíval kormidelník domáceho tímu Dan Ceman, ktorého tešilo, že sa "oceliari" revanšovali súperovi za domácu prehru 4:6 spred mesiaca.

Košickí hráči aj fanúšikovia mali stále v pamäti predošlý domáci duel s Humenným. Nováčik extraligy vtedy prehrával 0:2, no vydarenou druhou tretinou položil základ cenného víťazstva a napokon domácim pripravil trpkú rozlúčku s kalendárnym rokom. Nedeľňajší zápas 40. kola už bol o hernej dominancii domácich, ktorí ju potvrdili ziskom troch bodov. "Myslím si, že to bol náš najlepší zápas proti Humennému. Proti jeho štýlu sa nám hrá ťažko. Sú nebezpeční v prechodovej fáze a v únikoch. Na dnešný zápas sme sa sústredili, dali sme doň veľa energie. Často sme držali puk na hokejke a premenili sme aj niekoľko šancí," poznamenal Ceman. Jeho tím strelil v každej tretine po jednom góle, postupne sa presadili Brett Pollock, Oliver Jokeľ a Hunter Fejes. Dlho to vyzeralo, že si brankár Jaroslav Janus pripíše druhé čisté konto v sezóne, no napokon ho oň v presilovke pripravil Michal Kvasnica. Svoj prvý extraligový gól strelil v čase 59:26. "Ten gól prišiel neskoro. Prehrali sme dnes veľa osobných súbojov a to nás stálo body. Nič sa nedá robiť, nabudúce musíme zvíťaziť," uviedol český útočník. Brankára Janusa mrzela strata čistého konta, no zápas hodnotil s úsmevom a nadhľadom. "Zvíťazili sme, takže sme spokojní. Boli sme lepší po celý zápas, vytvorili sme si veľa šancí. Som rád, že sme zvíťazili pred našimi fanúšikmi. Samozrejme, že to trochu zamrzí, keď dostanete na konci zápasu gól. Ja sa však teším, že sme zvíťazili, pretože už ani neviem, kedy som doma vychytal víťazstvo," konštatoval Janus, ktorý dal víťazstvom darček svojmu synovi k sobotňajším 3. narodeninám. Janusove predošlé domáce víťazstvo (nad Slovanom Bratislava 4:1) malo dátum 17. novembra 2023.

Gól, ktorý sa ukázal ako víťazný, strelil útočník Oliver Jokeľ. Bol to pre neho tretí presný zásah v sezóne: "Vedeli sme, že Humenné má formu a v predošlom zápase zvíťazilo v Michalovciach. Sústredili sme sa na to, aby sme hru kontrolovali. Na môj gól mi pekne nahral Edo (Šedivý) a ja som to už len skúsil. Som rád, že mi to padlo. Mrzí nás inkasovaný gól v závere zápasu, Jaro (Janus) mohol mať nulu."

Domáci prestrieľali nováčika extraligy 32:18. Nielen výrazný rozdiel v počte striel či konečný výsledok, ale predovšetkým výkon nahneval trénera humenských hokejistov. "Hanbím sa za to, čo sme dnes predviedli. Košice si dnes v suchom tričku zatrénovali proti nám. Je to obrovská hanba pre nás. Verím, že si dnes vezmeme ponaučenie a takto už hrať nebudeme. Takto sa o záchranu nebojuje," uviedol Martin Štrba. Humenné je naďalej na poslednej 12. priečke tabuľky, ktorá by znamenala priamy zostup do nižšej súťaže. Na predposledné Nové Zámky, ktoré v nedeľu získali tri body na ľade lídra tabuľky Spišskej Novej Vsi, strácajú sedem bodov.


HC Košice - HC 19 Humenné 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Góly: 12. Pollock (Zech, Fejes), 30. Jokeľ (Šedivý, Dravecký), 51. Fejes (Zech, Lunter) - 60. Kvasnica (Meliško, Šoltés). Rozhodovali: T. Orolin, Novák - Vyšný, Ordzovenský, vylúčení: 5:4 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 3597 divákov.

Košice: Janus - Olsson, Breton, A. Bartoš, Zech, Dravecký, Šedivý - Jääskeläinen, Pollock, Fejes - Lunter, Berger, Chovan - Rogoň, Slovák, Šimun - Bačo, Havrila, Jokeľ
Humenné: Kozel - Sredl, Novota, Meliško, Pacalaj, Novický, Ťavoda - Kvasnica, Kuru, Lapšanský - Pereskokov, Linet, Paršin - Vaško, Foss, Šoltéš - Handlovský, Krajňák, Horvát - Thomka
 

Poprad stráca na Spišiakov už iba bod, Bjalončík: Tím má svoju tvár

Nitra 28. januára (TASR) - Hokejisti Popradu sa priblížili vedúcej Spišskej Novej Vsi už na rozdiel bodu. "Kamzíkov" nasmeroval za šiestym triumfom za sebou na ľade Nitry trojgólový americký útočník Ryan Dmowski. Dôležitou postavou popradského úspechu bol aj brankár Adam Vay, ktorý si pripísal 39 úspešných zákrokov.

Bol to práve maďarský reprezentant, ktorý v úvode podržal Popradčanov, najmä v 7. minúte, keď sa blysol semaforom pri zakončení Sebastiána Čederleho. Hostia následne dokázali hroziť z rýchlych brejkov a na puku boli chladnokrvní. Do vedenia ich poslal v 13. minúte v presilovej hre Peter Bjalončík a v ďalšom priebehu prvej časti sa presadil dvakrát Dmowski. Najskôr v 14. minúte nekompromisne zakončil prečíslenie dvoch proti jednému a o tri minúty neskôr využil chybu domáceho brankára Samiho Aittokallia, ktorý vyštartoval z bránky proti puku, no vypichol ho iba na hokejku Dmowského. "Výborný nástup do zápasu, divákov to dostalo rýchlo do varu. Rovnako rýchlo nás Poprad schladil tromi gólmi. Na jednu stranu za aktivitu musím tím pochváliť, ale chyby tam boli a prehrávať 0:3 sa proti tímu, akým je momentálne Poprad, to sa zle doťahuje," uviedol po stretnutí pre TASR domáci tréner Antonín Stavjaňa.

Nitrania sa v úvode prostrednej časti nadýchli, keď kontaktný gól strelil pohotovým spôsobom Jakub Lacka, no "kamzíkom" už o 71 sekúnd zabezpečil späť trojgólové vedenia druhým gólom v zápase Bjalončík. "Bola to škoda, že sme po kontaktom góle na 1:3 okamžite inkasovali, také veci tím zrážajú dole," povedal Stavjaňa. Po Bjalončíkovom góle ešte "corgoni" raz povstali, keď v 37. minúte využil početnú výhodu Filip Bajtek, ktorého puk trafil do tela a odrazil sa za Vayov chrbát. "Prvá tretina nám vyšla z pohľadu efektivity. Dostali sme sa do komfortného vedenia, ale upozorňovali sme hráčov, že ešte je veľa času do konca. Druhá tretina nám absolútne nevyšla, dostali sme Nitru späť do zápasu a vyskytli sa chyby a séria vylúčení, ktorá vyústila do kontaktného gólu," poznamenal asistent trénera hostí Ján Šimko.

Hostí priblížil k triumfu v 45. minúte domáci obranca František Gajdoš, ktorý videl päťminútový trest po zákroku na útočníka Patrika Svitanu. Nitrania síce presilovku ustáli, no v 56. minúte dal definitívu zápasu Dmowski, ktorý skompletizoval hetrik. Dvadsaťšesťročný Američan je s 26 gólmi najlepší kanonier súťaže. "Tretiu tretinu sme zvládli, počkali sme si na jednu situáciu, v prečíslení sme skórovali a Nitru definitívne otupili. Sme šťastní, že odchádzame s tromi bodmi," povedal Šimko. Spokojnosť s výsledkom, ale aj so svojou hrou prejavil v mixzóne Bjalončík, ktorý odohral od príchodu z Michaloviec za Poprad šesť duelov, z toho v piatich bodoval. Pod Zoborom patril medzi najvyťažovanejších hráčov svojho tímu. "Ja som šťastný, že dostávam veľký priestor od trénera. Veľmi si vážim, že môžem hrať so skvelými a skúsenými hráčmi. Celkovo však má celý tím svoju tvár a hrá sa mi dobre. Každý hráč, ktorý je tu, má svoju úlohu. Tréner ju určil všetkým, pokiaľ to budeme dodržiavať, tak nás bude náročné zdolať," dodal autor dvoch popradských gólov.

HK Nitra - HK Poprad 2:5 (0:3, 2:1, 0:1)
Góly: 23. Lacka (Okoličány, Stacha), 37. Bajtek (Cotton, Newell) – 13. Bjalončík (Kotvan, Svitana), 14. Dmowski (Coulter, Svitana), 17. Dmowski, 24. Bjalončík (Steenbergen, Cardwell), 56. Dmowski (Calof). Rozhodovali: Goga, Klejna - Hercog, Junek, vylúčení: 3:5 na 2 min, navyše: Gajdoš (Nitra) 5 min za napadnutie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0

Nitra: Aittokallio (17. Kašík) – Mezei, Cotton, Gajdoš, Bača, Stacha, Vitaloš, Valent, Fatul – Buček, Gill, Bubela – Jackson, Gates, Newell – Okoličány, Čederle, Lacka – Bajtek, Pobežal, Hrnka
Poprad: Vay – Betker, Cardwell, Kotvan, Brincko, Brejčák, Turan, Česánek – Dmowski, Coulter, Svitana – Záborský, D. Jendek, Kukuča – Steenbergen, Bjalončík, Calof – Bodnár, Suchý, Belluš
 

Dukla Trenčín zdolala HC ‘05 Banská Bystrica 3:0

Trenčín 28. januára (TASR) - Hokejisti Dukly Trenčín zvíťazili v nedeľňajšom zápase 40. kola Tipos extraligy nad HC ‘05 Banská Bystrica 3:0. Hrdinom bol brankár Dukly Dávid Borák, ktorý zneškodnil všetkých 37 striel hostí. Trenčín zostal na 9. mieste tabuľky, Banská Bystrica je šiesta.

HK Dukla Trenčín - HC ‘05 Banská Bystrica 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Góly: 3. Ahl (Kielb, Giľák), 57. Charbonneau (D. Hudec, Eriksson Immo), 59. Baláž. Rozhodovali: Baluška, Výleta - Kacej, Bogdaň, vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 1812 divákov.

Trenčín: Borák – Kielb, Pietroniro, Petrovický, Starosta, Hlaváč, M. Hudec, Bartovič, Kupec – Ahl, Baláž, Giľák – D. Hudec, Conway, Charbonneau – Petráš, Sojčík, Eriksson Immo – Krajčovič, Mikúš, Škvarek
Banská Bystrica: Belányi – Bačík, Šenkeřík, Hora, D. Stránský, Ďatelinka, Luža, Žabka – Wilkins, Langkow, Turnbull – Gašpar, Bíreš, Matoušek – Petriska, Faith, Výhonský – Macek, A. Stránský, Štrauch
 

Zvolen zažil nevídané oslabenie, hrdinom nájazdov bol Bondra

Zvolen 28. januára (TASR) - Hokejisti Zvolena v 40. kole Tipos extraligy takmer prehrali parádne rozbehnutý zápas. Proti Liptovskému Mikulášu išli do komfortného vedenia 3:0, no prišli oň v druhej polovici zápasu počas päťminútového oslabenia. V ňom za takmer tri a pol minúty inkasovali štyri góly a razom bolo 3:4. V tretej tretine sa im podarilo vyrovnať a v nájazdoch ratovali dva body vďaka Radovanovi Bondrovi, ktorý skóroval dvakrát a zariadil výhru 5:4.

Ak by sa Bondra v piatej sérii nepresadil, dva body by brali Liptáci. "Ten prvý môj nájazd v piatej sérii bol ťažší, ale o to sladší, lebo bol realizovaný pod tlakom, bolo to buď – alebo. Pri tom druhom mojom nájazde som si už stopercentne veril, že to tam padne a som rád, že to tam aj padlo,“ neskrýval pozitívne emócie 27-ročný Bondra, ktorý presne vedel ako oba nájazdy bude realizovať a čo na brankára Krasikova platí. Urobil ich navlas rovnako iba s rozdielom, že najprv poslal puk k ľavej žrdi a potom k pravej, no z toho istého miesta. K samotnému priebehu duelu poznamenal: "Povedali sme si po prvej tretine za vedenia 3:0 aby sme stále hrali náš hokej, bohužiaľ sa to nepodarilo. Prišiel totiž veľmi diskutabilný päťminútový trest pre Karola Csányiho, trafil hráča rameno na rameno. Máme na striedačke tablet, videli sme to, že tam žiadny zákrok na hlavu nebol. Rozhodilo nás to. Inkasovali sme počas tohto oslabenia štyri góly, hosťom to tam padalo, ale zostali sme silní, hrali až do konca a v tretej tretine sme sa vrátili do zápasu, zvládli sme ju. Som rád, že sa nám to podarilo dotiahnuť do víťazstva."

Radosť z dvoch bodov mal aj dvojgólový zvolenský strelec Marek Hecl. Zvýšil na 2:0 a 3:0 a prihrával na dôležitý vyrovnávajúci zásah na 4:4. Po stretnutí vravel: „Sme radi, že sme to zvládli aj za dva body, vážime si ich. Niečo sme si po nevydarenej druhej tretine povedali a tretia už bola výborná. Bojovali sme, ukázali sme morálku. Škoda, že som nepridal hetrik, za stavu 3:0 som mal šance. Bol som prekvapený, že súper nám dal počas päťminútovej presilovky až štyri góly, to som ešte nezažil. Myslím si, že si to cez týždeň ešte rozoberieme a potrénujeme oslabenia.“

Zvolenčania štvrtýkrát v rade bodovali a doma v tejto sezóne zakaždým Liptákov zdolali. Hoci tentoraz mali na mále a prvýkrát nevyhrali nad týmto súperom na svojom ľade za tri body. "Nuž stávajú sa aj také veci pri päťminútovej presilovke, že mužstvo dá rýchlo prvý gól, pridá druhý a potom prídu ďalšie. Nebolo to príjemné, ale stále sme si vraveli, aby sme zostali v pokoji. Verili sme si, že to zvládneme a otočíme zápas,“ dodal Hecl.
 

Vyberte región